Alati

IMEX International d.o.o.

Vi ste ovdje: Početna » Proizvodni asortiman » Oyta školjke kamenice za perad » Školjke za sve vrste peradi
Nedjelja, 05 Pro 2021

PONUDA

Srijeda, 18 Siječanj 2012 17:52

Školjke za sve vrste peradi

Ocijenite sadržaj
(0 Glasova)

 

MLJEVENE ŠKOLJKE

-optimalni dodatak kalcija za sve vrste peradi

Kalcij je najvažniji mineral za perad

Intenzivni tov u peradarskoj proizvodnji postavlja dodatne zahtjeve na pravilno doziranje minerala i njihovo uzajamno balansiranje kako bi se postigla njihova najbolja iskoristivost kroz čitavo vrijeme tova.

Sa stanovišta troškova najjjeftiniji je izvor kalcija kreda i ona se najčešće koristi u uzgoju brojlera. Ovaj izvor kalcija je brzo topiv i prema tome iskoristiv za perad odmah po uzimanu hrane. Prema tome budući da perad ne jede neprekidno, količina raspoloživog kalcija u organizmu peradi oscilira između obroka.

Oscilacije u opskrbi kalcijem smanjuju produktivnost.

Stalna opskrba kalcijem

Opće je poznata i dobro dokumentirana činjenica da je biloška iskoristivost kalcija iz mljevenih školjki vrlo visoka , odnosno da je 100% probavljiv u crijevima peradi. Godinama se u prehrani nesilica iskorištava ovo osobito svojstvo i idealna topljivost mljevenih školjki jer nesilice trebaju neprestanu opskrbljenost i laku probavljivost kalcija, posebno kada su zahtjevi za kalcijem visoki zbog formiranja jake ljuske jajeta.

Zbog njihove posebne građe čestica i poroznosti 10.000 godina stare školjke zadržavaju se u želucu odakle vrlo sporo ulaze u organizam nesilica . Dodatno grubi komadići imaju efekt šljunka.

MLJEVENE ŠKOLJKE također i za tov peradi

Iskustva sa oba područja;komercijalne proizvodnje i istraživanja pokazuju značajno poboljšanje koje se postiže hranidbom brojlera i pura u tovu mljevenim školjkama;

 • zdravije životinje sa jačim kostima
 • niži mortalitet (manje uginuća)
 • povećanje prirasta
 • manja potrošnja hrane

Komentare na zadnje probne rezultate možete naći na slijedećoj strani zajedno sa savjetima o doziranju MLJEVENIH ŠKOLJKI u recepturama za različite tipove tovne peradi.

Pokusi sa MLJEVENIM ŠKOLJKAMA u ishrani tovne peradi

Pokusi koji se provode u zadnjih nekoliko godina sa dodatkom MLJEVENIH ŠKOLJKI hrani za tov brojlera i pura pokazuju slijedeće rezultate :

Premda su se pokusi provodili u uvjetima intenzivnog tova u Njemačkoj zabilježeni su pozitivni rezultati u usporedbi sa kontrolnim objektima.Svi pokusi su održani na velikim farmama koje vode dinamični proizvođači gdje je bilo moguće naći slične proizvodne objekte, 1 pokusni i 1 kontrolni objekt.

Sveukupno opće stanje peradi je bilo vidljivo bolje u pokusnim objektima. Manji broj pura imao je lom noge i uvijek je bilo zabilježeno manje uginuća. Pored toga , dodatak MLJEVENIH ŠKOLJKI doveo je do na poboljšanja količine kalcija i fosfora u kostima brojlera. Kao rezultat ovog odličnog izvora kalcija općenito je porastao prirast i zabilježena je manja potrošnja hrane i kod brojlera i kod pura.

 • U pokusima kod brojlera povećanjem prirasta i smanjenjem stope uginuća ostvaren je ekstra profit od 0,15 do 0,26 Danskih kruna po brojleru
 • Pokusi kod pura koji su bili usmjereni na muške tovljenike.Zabilježeno je manje slomljenih kostiju , manje škarta u klaonici i manja potrošnja hrane. Postignuta je dodatna zarada od DKK 2,48 po očišćenoj puri čak kad se uzmu u obzir i dodatni troškovi za hranu.

Kako hraniti tovnu perad MLJEVENIM ŠKOLJKAMA ?

Brojleri

Preporuča se mali nadomjestak MLJEVENIH ŠKOLJKI br. 1 u hrani brojlera.Od 7 dana 1% sadražaja kalcija u hrani zamjenjuje se sa 1% MLJEVENIH ŠKOLJKI , i ovaj nivo se održava do 10 dana prije klanja.

Vi također možete pitati svog nutricionista da umiješa MLJEVENE ŠKOLJKE u hranu ili možete slobodno dodavati škljke u hranilice. Pokusni rezultati pokazuju da životinje jedu školjke ovisno o zahtjevima dok njihove potrebe za kalcijem nisu zadovoljene.

Purani

Važno je da se MLJEVENE ŠKOLJKE dodaju u hranu već od petog dana kako bi se izbjegli lomovi kostiju. Rezultati nekoliko pokusa dokazuju da životinje ne mogu uzimati više od 1,5%-2% MLJEVENIH ŠKOLJKI po obroku. Isti omjer primjenjuje se i za hranjenje u hranilicama.

Kalcij je važan mineral u peradarskoj proizvodnji

Kalcij je potreban mineral u prehrani stoke i koristi se u velikim količinama za visoko-dohodovne životinje. Nije važan samo ukupan sadržaj kalcija u hrani, nego također i odnos fosfor-kalcij čak i kvaliteta minerala mora biti dovoljno dobra da bi životinja mineral probavila umjesto da ode u jamu za gnoj.

Kalcij se može naći u izobilju u njegovom prirodnom stanju , najčešće u formi krede. Lako ga je iskopati u njavećem dijelu svijeta i jeftina je sirovina

Izbor izvora kalcija je presudan

Osigurati optimalan nivo kalcija u ishrani je osnova da odgovarajući izbor izvora kalcija sa različitom topljivosti koji su prisutni u ishrani osiguravaju dovoljno kalcija na raspolaganje životinjama čitavo vijeme.

Konačno kreda je najčešće korištena u hrani za stoku.Ovaj izvor kalcija je brzo topiv i iskoristiv za perad samo u ograničenom periodu neposredno poslije hranjenja.

Drugi poznat i vrlo važan izvor kalcija , specijalno za perad su mljevene školjke. Fosilne mljevene školjke imaju posebnu strukturu čestica i odgovarajuću topivost tako da kalcij ulazi u organizam preko 24 sata također i za vrijeme perioda mraka.

Kalcij iz mljevenih školjki ima posebno veliku bilošku iskoristivost i lako je probavljiv za perad.

Zahtjevi za kalcijem u komercijalnom uzgoju peradi ovise o težini i dobi ptice , kao što je vidljivo iz slijedećeg grafikona. (vidi original)

Preporučljive dnevne potrebe brojlera prema GFE:

GFE standard preporuča dnevni dodatak kalcija za brojlere od 0,24 g u tijeku prvog tjedna života (160g žive vage) koji se povećava do 1,17g u dobi od 6 tjedana (2,17 g žive vage).

Dodatne Informacije

 • Name:
 • Code:
 • Trademark:
 • Price:
 • Description:
 • Features:
 • Color: Red
Uređivano Nedjelja, 05 Veljača 2012 16:42

Povezani sadržaj (po tagu)

Više u ovoj kategoriji: « Školjke za nesilice

Ostavite komentar

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.

IMEX BJELOVAR D.O.O.
Đurđevačka cesta 117
43 000 Bjelovar

Borivoj Vičević: +385 (0)98 239 853
Irena Vičević: +385 (0)99 313 0906
e-mail: imex@imex.hr


Prikaži IMEX - Bjelovar d.o.o. na većoj karti